UN PINTXO DELICIOSO {A GORGEOUS TAPA}

2 jul. 2011 5 comentarios en esta entrada

Vale, es posible que no os guste  n ajo, ni la mayonesa, ni el yogurt o el jamón serrano, en ese caso no os va a gustar este pintxo y es la única excusa que voy a permitir.

Okay, it´s possible that you´re not fond of garlic or mayonnaise, or yogurt or even jamón serrano (our wonderful Spanish serrano ham). Okay, in this case you´re not going to like this pintxo and that´s the only valid excuse.




La prima de mi madre, Anamari (bueno vale, en nuestra casa Anamaricho), nos trajo el otro día este pintxo para la cena en casa de mi madre.  Mas fácil imposible.
The other day, my mom´s cousin Anamari, came with this pintxo. It´s very easy to make.

PINTXO DE ALI-OLI - ALI-OLI TAPA OR DIPPING

INGREDIENTES - PARA 4 PINTXOS
1 cucharada de alioli (en bote, en lata, hecho en casa, da igual, yo he usado todo de bote para ver como sale)
1 cucharada de mayonesa (si es hecha en casa mejor, si no de bote)
1 cucharada de yogurt natural.
4 lonchas de jamon serrano.
4 lonchitas de pan integral o multi cereales

INGREDIENTS - FOR 4 PINTXOS
1 tbsp of *alioli (tinned, in a jar, homemade)
1 tbsp of mayonnaise (if it´s homemade better if not, use a tinned one)
1 tbsp of natural yogurt
4 slices of serrano ham
4 slices of whole grain bread or similar

PROCEDIMIENTO  - METHOD

Mezclar en un bol el ali oli, la mayonesa y el yogurt.
Mix in a bol, the ali-oli, the mayonnaise and the yogurt.

Como he dicho antes, he usado todo de bote para trabajar lo mínimo, quiero ver cómo sale.
As I said before and without fear or shame, I´ve used everything from the supermarket.

El alioli de bote y la mayonesa también.
The alioli and the mayonnaise.


El yogurt
The yogurt


Y el jamón que estaba increíble. Aquí se aprecia lo bien que suda a temperatura ambiente. Simplemente hay que cortarlo en trocitos pequeños con la tijera.

And the serrano ham, it was really yummy. Here in the picture you can see how perfectly sweats at room temperature. You have to cut it in small pieces with scissors.




Y eso es todo. Mezclar y mezclar. Y obtendremos esto.
And that´s all, and mix and mix well. And we will get this.





Y ahora lo untamos sobre lonchas de pan y ¡listo!.
And now, we can spread it over slices of bread or just use it as a dipping.






Aquí tengo las fotos del otro día también, mientras cenabamos en casa de mi madre.
I also have some pictures taken the other day, while we were having dinner at my mom´s.



A mi hermana le gustaron mucho.
My sister liked them a lot.




Y en mi casa el otro día, no quedó ninguno.
And there wasn´t any left at my house yesterday either.




*Alioli (from all i oli, Catalan for "garlic and oil", is a typical paste-like cold sauce of Catalonia, Balearic Islands and Valencia. It is made by pounding garlic with olive oil and salt in a mortar until a smooth texture is obtained.


ALIOLI INGREDIENTS IN CASE YOU WANT IT HOME MADE
egg
2 cloves garlic, hearts removed

1 pinch sea salt
1 -2 tablespoon red wine vinegar
1 -2 cup sunflower oil ( olive oil makes the mayo a little bitter for my taste, the amount will depend)

Put the egg, garlic and salt in a food processor.
Turn on, and whisk until garlic is completely blended. I sometimes mash it first, even before adding it to the machine.
This is very important--Add the oil in a THIN steady stream, no thicker than spaghetti, especially at first.
Continue to add the oil in a steady stream until the mayo thickens.
Add the vinegar and process a couple of seconds more.

Note:If for some reason the mayo does not thicken (it happens), remove the mixture from the food processor to a spouted container, put another egg into the food processor and add the previous mixture in a thin, steady stream, and it will thicken.



¡LISTO!
DONE!











5 comentarios

  1. me ha gustado ahora para verano una cenilla buena entrar a verte es aprender algo un beso

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  2. Se lo voy a poner a mis hermanos de aperitivo en la comida que "SIEMPRE" me toca organizar, tiene que estar buenísimooooooooo.. Un beso enorme

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  3. Leti me estaba acordando de tí con este pintxo....te los pongo fácil ¿eh?, jijiji....

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  4. Me encantan tus recetas bilingües! Leo unas partes en inglés y otras en español y acabo haciendo un spanglish del copón y riendo...

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